התנגדות לצוואה או לצו ירושה
עומדים בפני התנגדות לקיום צוואה או צו ירושה שעושה לכם עוול? המאמר הזה עבורכם!
סכסוכי ירושה בין הורים לילדים, בין אחים, או קרובים הם עניין סבוך, יש צורך בבחינת כל הנתונים על מנת לטפל בהתנגדות לצוואה או לצו ירושה בצורה הנכונה ביותר.
לקוחות שפנו אלינו בדיעבד לאחר שהגישו התנגדות עצמאית ונדחו, הגיעו למעין מבוי סתום כי לאחר שהערעור שהגישו נדחה עקב טענות שלא הוכחו הרבה יותר קשה עד בלתי אפשרי לנהל התנגדות חדשה לצוואה. לכן בשלב ראשון יש להכין את ההתנגדות לצוואה או לצו ירושה באופן מפורט ומנומק מלווה במסמכים רפואיים עדכניים אם הטענות הם סביב אי כושר המצווה, יש לזכור כי מדובר בזכויות ונכסים שעל הפרק וההשקעה הראשונית היא זו שתכריע בסופו של דבר את הכף. יש לקחת בחשבון את מימד הזמן כבר בהתחלה היות וקיים זמן קצוב להגשת ההתנגדות לצוואה או לצו ירושה והוא חל מרגע הפרסום של רשם הירושה בדבר קיומה של בקשה לצו בעניין עזבונם של המנוח/ה.
סיפור מקרה לשם ההמחשה:
הגיעה אלינו לקוחה שבעלה לו הייתה נשואה בשנית מזה עשרות שנים, נפטר. גם עבור הבעל היו אלה נישואים שניים, כשמנישואיו הראשונים יש לו שלושה ילדים, ומאחר ואשתו הראשונה נפטרה ממחלה ממושכת, חש כי כעת זקוק לבת זוג להמשך חיים בריאים. לשם הסיפור נקרא להם בתיה ודוד. בתיה ודוד כאמור נישאו ורכשו יחד בית במרכז הארץ באמצעות כספים משותפים, הבית נרשם על שמם בחלקים שווים. הזוג המאושר אף ערך צוואה הדדית וציווה הדדית את כל הרכוש אחד לשני.
כשדוד נפטר הגישה בתיה בקשה לרשם הירושה לקיום הצוואה ההדדית שערכו, אולם ילדיו מנשואיו הראשונים לא אהבו את תוכן הצוואה שהעבירה את הזכויות הכלכליות במיידי לבתיה, אף על פי שבתיה הייתה מסורה להם כאם, גידלה אותם שנים רבות, פעלה לאיחודם וסעדה את אביהם במסירות רבה. מה עשו ? אצו רצו והגישו התנגדות לבקשה לקיום הצוואה. במסגרת ההתנגדות טענו הילדים שאביהם לא היה צלול כשערך את הצוואה עם בתיה וביקשו לראות בצוואה שערך עם אמם המנוחה כצוואה יחידה, יובהר כי צוואה זו נתנה להם את הזכויות הכלכליות כי היה זה טרם נישואיו השניים לבתיה.
האמנם צוואה קודמת הדדית יכולה לגבור על צוואה מאוחרת הדדית אף היא? התשובה היא תלוי בנסיבות המקרה.
במקרה שלפנינו הצוואה ההדדית שערך דוד עם אשתו הראשונה, אם ילדיו, נערכה ע"ג מסמכים נפרדים, ובה כל אחד מבני הזוג הוריש את חלקו ללא הגבלה לבן הזוג השני, יוצא מכך שהאשה הראשונה הורישה את כל זכויותיה ללא כל הגבלה לבעלה דוד , וכשנפטרה העביר דוד את כל הרכוש על שמו כפי שציוותה. לימים כשהכיר דוד את בתיה ויחד ניהלו חיים משותפים שנים רבות החליט דוד לערוך צוואה חדשה, כשהוא יודע שהצוואה הקודמת שנערכה במסמכים נפרדים אינה כובלת אותו מלערוך צוואה חדשה לכן טענת הילדים בהתנגדות נדחתה .
ביחס לכשירות המצווה / צלילותו בזמן עריכת הצוואה – נותר לבחון בפועל אם דוד היה צלול באמצעות מסמכים רפואיים, במקרה שלפנינו לאחר בחינת המסמכים הרפואיים בסמוך למועד בו נחתמה הצוואה קבע ביהמ"ש כי דוד היה צלול בעת עריכת הצוואה עם בתיה ולכן ניתן לצוואתו תוקף וההתנגדות סולקה!!
והלקוחה שלנו שכבר נושקת לשנות השמונים? נהנית מהאפשרות לחיות בשלווה במעט הזמן שנותר לה ללא סכסוכי ירושה.